>
>

Ce înseamnă inflație

Inflația reprezintă creșterea generalizată și persistentă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, pe o perioadă de timp anume. Inflația duce la scăderea puterii de cumpărare, adică, pentru aceeași sumă de bani, vei putea cumpăra mai puține bunuri sau servicii în comparație cu perioadele anterioare.

Definiție inflație:

Inflația este măsurată folosind diverși indici de prețuri care reflectă modificările în costurile bunurilor și serviciilor. Principalii indici în măsurarea inflației sunt: indicele prețurilor de consum și indicele prețurilor producătorilor.

Există mai multe tipuri de inflație: inflație de cerere, inflație de costuri, structurală, galopantă, etc.

 

Cauzele și efectele inflației

Cauzele inflației sunt multiple și are diverse efecte asupra economiei. 

  • Cerere excesivă – creșterea rapidă a cererii pentru bunuri și servicii în raport cu oferta disponibilă poate duce la inflație. Acest fenomen are loc în perioada de creștere economică sau stimul fiscal.
  • Costuri de producție – creșterea costurilor de producție poate determina producătorii să majoreze prețurile pentru a menține profitabilitatea.
  • Creșterea masei monetare (a cantității de bani din circulație) poate duce la inflație prin creșterea cererii fără o creștere proporțională a ofertei de bunuri și servicii.

 

Efectele inflației:

  • Scăderea puterii de cumpărare – inflația reduce puterea de cumpărare, deoarece aceeași sumă de bani poate cumpăra mai puține bunuri și servicii.
  • Incertitudine economică – inflația creează incertitudine economică, afectând investițiile și cheltuielile.
  • Pentru a controla și combate inflația, băncile centrale pot implementa politici monetare stricte – creșterea ratei dobânzii, care duce la încetinirea creșterii economice.

 

Controlul inflației este un obiectiv major în majoritatea țărilor, acestea ajustându-și politicile pentru a menține inflația în limite acceptabile.

 

Inflație România – la momentul actual

În acest moment, România se află printre țările cu cea mai ridicată rată a inflației în cadrul Uniunii Europene. Totuși, această rată a scăzut semnificativ în luna noiembrie a anului 2023, însă chiar și așa, România se numără printre țările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflației. 

În luna noiembrie a anului 2023, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut la 3.1% de la un nivel de 3.6% în luna precedentă (octombrie). Comparativ cu luna octombrie a anului 2023, rata anuală a inflației a scăzut în România până la valoarea de 6.9%, de la 8.3%.

Țările membre UE care au cea mai ridicată rată de inflație sunt: Cehia (cu 8%), Ungaria (7,7%), Slovacia și România (6,9%). La polul opus, țările membre UE cu cea mai scăzută rată de inflație sunt: Belgia (deflație de 0,8%), Danemarca (0,3%) și Italia (0,6%).

 

Inflația și împrumuturile – ce ar trebui să știe solicitanții

Inflația are mai multe efecte asupra termenilor împrumuturilor și ratelor dobânzilor. Iată cum influențează inflația acest lucru:

  • Inflația afectează dobânda pe care o plătești la un împrumut. Dacă dobânda este de 6%, iar inflația este de 4%, dobânda reală pe care o plătești este de doar 2%. Altfel spus, costul total al împrumutului este mai mic decât dobânda. 
  • Inflația poate reduce rambursarea împrumutului în termeni reali pentru împrumutători, deoarece suma de bani rămâne fixă, dar valoarea reală a acesteia scade pe măsură ce inflația crește.
  • Banca Centrală poate ajusta ratele dobânzilor pentru a controla inflația. În perioadă de inflație ridicată, banca poate crește rata dobânzii pentru a reduce cererea.
  • Riscuri pentru creditori – pe timp de inflație, creditorii care oferă împrumuturi pe termen lung cu dobânzi fixe, pot suferi pierderi în puterea de cumpărare.

 

Așadar, inflația poate aduce și anumite avantaje pentru cei care vor să împrumute bani de la creditori. Dacă te confrunți cu cheltuieli financiare urgente și ai nevoie de un împrumut online, poți solicita unul de la HoraCredit, o companie de microfinanțare din România care acordă împrumuturi online de până la 5000 de lei. 

 

Cum te protejezi de inflație

Protejarea împotriva inflației este importantă pentru menținerea puterii de cumpărare pe termen lung. Iată câteva strategii pe care le poți aplica pentru a combate inflația:

  1. Investește în active reale – investițiile în imobiliare pot oferi o protecție împotriva inflației, deoarece valoarea proprietăților tinde să crească odată cu inflația. De asemenea, investițiile în aur pot fi o modalitate de a-ți diversifica portofoliul și de a te proteja împotriva inflației.
  2. Fonduri mutuale și ETF-uri – investiția în acțiuni cu dividende stabile poate oferi un venit pasiv constant, care ajută la menținerea puterii de cumpărare. 
  3. Cumpără obligațiuni cu durată scurtă – obligațiunile cu scadență mai scurtă pot avea mai puțină sensibilitate la schimbările de dobândă, fiind potrivite pentru medii inflaționiste. 

 

Trebuie menționat faptul că nu există o soluție sigură și perfectă pentru protejarea împotriva inflației. Strategiile variază în funcție de obiective, toleranță la risc și de situația ta financiară. Apelarea la un consilier financiar îți poate oferi o perspectivă adaptată situației tale specifice.

 

Concluzie

În concluzie, inflația poate fi cauzată de mai mulți factori: cerere excesivă, creșterea costurilor de producție, creșterea masei monetare și altele. Dacă vrei să afli cum se calculează rata inflației, poți căuta pe internet calculator inflație și îți vor fi afișate metode de calcul a inflației. 

Dacă ai nevoie de un împrumut online sau de sfaturi personalizate pentru împrumut, o poți face la HoraCredit, accesând site-ul https://horacredit.ro. Tot acolo poți să aplici și pentru un împrumut online de până la 5000 de lei. Trebuie doar să ai vârsta minimă de 19 ani, o copie după un act de identitate și o copie după un extras de cont bancar.

TOP ARTICOLE
Campania Promoțională “Vrem părerea ta”
credit renovare casa
Cum să faceți un buget pentru proiectul de renovare al casei
Investiții
Investiții potrivite pentru persoanele cu vârste între 20 și 30 de ani
Credit Cluj
Viitorul creditului online nebancar în Cluj
imprumut-fara-venit
Strategii pentru achitarea unui credit fara venit
credit pentru nesalariati
Prezentarea generală a opțiunilor de creditare pentru șomeri
credite online pe 6 luni
Înțelegerea împrumutului online pe 6 luni
credit non stop
Evoluția accesibilității la credite non stop
mobil credit
Rolul și impactul creditului de pe telefonul mobil în România
credite cu aprobare imediata
Înțelegerea împrumuturilor cu aprobare imediată